Dit selvværd kan flytte bjerge

I mit arbejde som personlig coach møder jeg ofte den størrelse der kaldes selvværd. Mange gange desværre i en sammenhæng, hvor det hindrer personen i at leve det liv, man ønsker, eller hindrer vedkommende i at kunne præstere i ønskede situationer.

Hvad er selvværd?
Selvværd er, hvordan vi værdsætter os selv. De fleste taler om selvværd, som noget konkret. Men det er ikke en håndgribelig ting. Det findes ikke fysisk. Vi kan ikke holde selvværd i vores hænder. Det er mere en proces, et ord. Før i tiden blev selvværd også kaldt for værdighed.

Det er noget, vi gør ved os selv. Det er vigtigt det her! Læs langsomt og forstå, at ”du værdsætter dig selv ved at værdisætte dig selv og betragte dig selv som værdig til at være det”. Du er altså din egen dommer, og dømmer dig selv i form af den værdisætning, du tænker om dig selv.

Når du dømmer dig selv, så refererer det til din egen følelse af personlig værdi og værd. Det er adskilt og forskelligt fra, hvad du gør eller hvad du præsterer.

Mange mennesker værdsætter sig selv med forbehold eller på visse betingelser. De opsætter betingelser for, hvordan de bør og skal være.

På en arbejdsplads kan det medføre, at den type mennesker oplever pres og stress. Løsningen på det er egentlig enkel, men svær i praksis. De bør undgå opgaver, som de ikke tror, de kan udføre godt nok. Ellers vil det i sidste ende med garanti medføre stress. Løsningen er at adskille vores præstationer på f.eks. arbejde fra vores værdi som menneske. Det er at vide, at vi er mere end, hvad vi gør

Hvad kan du gøre?
Kæmper du i perioder med dit selvværd, er det muligt selv at gøre noget ved det. Her er nogle simple trin og råd:

  • vær først og fremmest opmærksom på, at selvværd ikke er en evne, men en følelse og oplevelse af sig selv.
  • dernæst begynd med at være åben overfor at ændre den måde, du tænker om selve begrebet selvværd. Giv dig selv tilladelse til at tænke på selvværd som en bevægelig proces og noget du kan blive bedre til og gøre for dig selv.
  • vælg at værdsætte dig selv, for den du er.

Vær tålmodig og giv dig selv tid til at træne og styrke dit selvværd. Det er jo dig det handler om, så alt hvad du gør er godt givet ud.

Husk, de bedste resultater kommer ikke tilfældigt!

Kan du lide hvad du læser?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, så får du melding hver gang vi poster nye indlæg til hjemmesiden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.