På et tidspunkt læste jeg en artikel om nogle kadetter på Navy ROTC i USA, som blev inviteret ud på flådens nye Aegis destroyer. Disse skibe var de første af deres slags med en helt ny teknologi inderfor det målsøgende combat system. Det fungerer på den måde, at når et missil affyret fra skibet nærmer sig sit mål, er det i stand til at registrere den spredte energi, der kom fra målet og ud fra disse data justere både bane og momentum. Den måde at målsøge på kalder man at male målet, og Aegis destroyeren gør det med en utrolig præcision.
Hvorfor fortæller jeg dig den lille historie? Fordi at male målet er præcis, hvad din hjerne bør gøre hver gang den ønsker at nå et mål.
Din hjerne er faktisk meget målorienteret, – den behøver blot lidt mental justeringshjælp for at blive endnu mere præcis og ramme målet hver gang. Når du sætter dig et mål, udfører din hjerne ganske ubevidst en række vurderinger af målets opnåelighed på basis af sandsynlighed, tid og indsats. Når du fokuseret arbejder hen imod målet, beregner og genberegner din hjerne konstant disse tre variabler. Det er dét mønster og dén mentale proces, der bl.a. medvirker til, at vi er overbeviste om, at vi når målet.
Vi kan tviste hjernen
At skabe en mere positiv opfattelse af vores målopnåelse kan øge vores engagement, fokus, produktivitet og motivation og dermed den hastighed, hvormed vi når dem.
Du kan begynde at male dine mål ved mentalt at arbejde med din hjerne:
Zoom ind på målet. Gør i overført forstand afstanden kortere på tid, indsats m.m. så målet virker tættere på og mere realistisk. Forskning har vist, at jo tættere mennesker kommer på et mål, jo hårdere og hurtigere arbejder de.
Gør målet større. Jo større et mål syner, jo mere tror din hjerne på, at du vil ramme det = nå det. Størrelse er i den sammenhæng tydeligheden af målet; at det bliver håndgribeligt og opnåeligt. Vi kender alle fornemmelsen af, at jo tættere vi kommer, jo mere konkret og virkelig føles det.
Genberegn indsats. For at nå et hvilket som helst mål kræves energi. Den energi sænkes ofte af mentale barrierer, så jo mere du mindsker de mentale barrierer, jo hurtigere når du logisk nok målet. Forskning har faktisk vist, at ved at ændre opfattelse af den nødvendige indsats, øges hastigheden mod målet med op til 35 procent.
Disse små mentale værktøjer har i al deres enkelthed en utrolig styrke. De virker banale og måske endda mærkelige, men de bidrager til at gøre målprocessen overskuelig, og nedbryder den i mindre konkrete bidder. Det øger motivationen og dermed sandsynligheden for at nå målet.
Husk – de bedste resultater kommer ikke tilfældigt!