Hvor lang tid tager det at skabe en ny vane?

Igennem årene har man forsket en del i, hvor lang tid det egentlig tager at skabe en ny fast vane. Det kan være du ønsker at omlægge nogle dårlige arbejdsvaner f.eks. at skærpe dit fokus, få en effektivere prioritering eller løfte din performance.

Spørgsmålet er, hvor ofte skal en ny vane gentages, før det ikke længere kræver følelsen af en overmenneskelig selvkontrol at fastholde den. Selvfølgelig afhænger det af typen af vane, og hvor fokuseret og målbevidst du er med at ville nå dit mål om en ny vane. Men er der en generel målestok eller formel for, hvor lang tid det tager før nye vaner bliver automatiske vaner?

Søger man på Google, får man et tal på mellem 21 og 28 dage. Faktisk er der overhovedet slet ingen evidens for disse tal. Myten om de 21 dage kommer fra en bog skrevet af en plastikkirurg i 1960. Han noterede sig, at mennesker der får en legemsdel amputeret, i gennemsnit tager 21 dage om at tilpasse sig til denne voldsomme livsændring.

Den livssituation vil jo heldigvis ikke være særlig relevant for de fleste!

Men – der er faktisk noget psykologisk forskning fra University College London fra 2008. Her rekrutterede man 96 mennesker som var interesseret i at få en ny vane, som f.eks. spise et stykke frugt til frokosten eller løbe 15 minutter hver dag. Deltagerne blev så hver dag spurgt, hvor automatisk deres nye selvvalgte vane føltes. Spørgsmålet inkluderede elementer som f.eks. er det ”hårdt ikke at gøre det”, eller kunne det gøres ”uden at tænke”.

Da man evaluerede de forskellige vaner, viste det sig, at der var en relativ stor lighed mellem deltagerne for, hvornår daglig praksis blev til automatisk vane.

Gennemsnittet var 66 dage.

På det tidspunkt var en ny vane skabt.

Yderpunkterne i undersøgelsen var i spændet 18 og 256 dage. F.eks. er det at drikke et glas vand om dagen lettere end 50 maverulninger hver dag. Det kræver ligesom mindre viljestyrke!

Forskerne konkluderede også

  • at hvis du misser en dag, reducerer det ikke din chance for at skabe en ny vane
  • at en mindre gruppe tog længere tid – måske findes der vane resistente mennesker
  • at nogle typer af nye vaner vil tage længere tid at etablere

Dét analysen dog siger lidt om er, at ønsker vi at ændre eller skabe nye vaner som f.eks. at drikke et glas vand hver dag eller gå 10 minutter, så tager det omkring 2 måneders daglig gentagelse før det reelt bliver en ny vane.

Værd at bemærke er, at specielt den første periode (10-20 dage) giver mest af effekten – resten er viljen til at blive ved…

Ovenstående er jo ikke nødvendigvis den eneste sandhed. Der findes utalige undersøgelser, masser af bøger og mennesker om emnet.

Faktum er dog, at ingen faktisk 100% ved, hvor lang tid det tager at skabe en ny vane.

Det jeg ved er, at vaner er stærke – både når det er positivt og negativt.

Mine gode råd til selve processen er

  • Gør de resultatmæssige mål mindre og øg i stedet din ambition med øvelsen. Færre mål øger succesraten. Livet er ikke en tjekliste og hvis du forlænger tidskravet i din proces hjælper du dig selv rigtig meget i processen.
  • Fokusér på rejsen og processen i at skabe en eller flere nye vaner. Alle tiltag er ikke succesfulde, men ved længere tidskrav giver du dig selv muligheden for at fejle og begynde igen. Eb eventuel personlig nervøsitet for at fejle overvindes når vi har tid til at korrigere og lære af processen.
  • At forandre eller skabe nye vaner er en selvudviklingsøvelse, så giv dig selv tid til at lære mere om dig selv.

Det er desuden min erfaring, at en beslutning om at ville ændre vaner altid forudsætter 2 væsentlige elementer

  1. Vilje
  2. Behov

Har du det, så kommer du langt.

Husk, de bedste resultater kommer ikke tilfældigt!

Kan du lide hvad du læser?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, så får du melding hver gang vi poster nye indlæg til hjemmesiden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.